Westerbork S 362
Schoolstraat 2, 9441 PE te Orvelte

Inleiding

Laat 19e-eeuwse BOERDERIJ opgezet volgens het hallehuistype met dwarsdeel, uitgebreid in 1916 met WINKEL en na 1925 als CAFE in gebruik bij L. Warmolts. In 1938 werd de deel bij het cafe getrokken ten behoeve van een vergaderruimte. In 1976 gerestaureerd in opdracht van de Stichting Orvelte en naar ontwerp van Bureau Monumentenzorg van de Provincie Drenthe.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd dak met cementpan; twee schoorstenen; geprofileerde goten en aan de voorzijde een geprofileerde daklijst en windveren. Gevelopbouw met T-vensters met 6- ruits bovenlicht, voorzien van ontlastingsboog; breed winkelraam met stijl en 10-ruits bovenlicht. Hoofdingang cafe in de afschuining van de hoek en bestaande uit oorspronkelijke deur met bovenlicht; tevens een portiek met deuren voorzien van bovenlichten; oostgevel winkel met klein T-venster. Baanderdeur met loopdeur en overhoeks geplaatst 4-ruits raam; schuurgevels met mestdeur en wagendeuren; getoogde gietijzeren 6-ruits stalramen.

INTERIEUR met oorspronkelijke gelagkamer in bruine kleurstellingen.

Waardering

Boerderij annex cafe en winkel van cultuurhistorisch belang vanwege de kenmerkende functionele ontwikkeling en daarbij behorende vormgeving; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik, de samenhang tussen interieur en exterieur, alsmede vanwege de gaafheid; van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging op het centrale kruispunt en de betekenis ten opzichte van het beschermd dorpsgezicht Orvelte.