Westerbork D 6240
Hoofdstraat 16, 9431 AD te Westerbork

Inleiding

In 1927 gebouwd als GEMEENTEHUIS en CONCIERGEWONING in typerende Interbellum-architectuur in opdracht van de gemeente en naar ontwerp van architect J. Boelens Kzn uit Assen.

Inmiddels is het gebouw deels in gebruik als VVV en is er een platte, buiten de bescherming vallende uitbreiding aan de achterkant bijgebouwd.

Omschrijving

In hoofdzaak symmetrisch opgezet en in baksteen opgetrokken gebouw bestaande uit een hoog middenstuk met zijvleugels en aan weerszijden een platte aanbouw. Aan de oostzijde een aanbouw ten behoeve van de conciergewoning. Het middenstuk wordt gedekt door een haaks geplaatst zadeldak, de zijvleugels door een schilddak en de aanbouw door een zadeldak, alle belegd met een zwart geglazuurde verbeterde hollandse pan; enkele dakkapellen. Gevelopbouw met trasraam afgedekt door een rollaag; opgaand metselwerk; uitkragende strak geprofileerde gootlijst. Diverse vensters met oorspronkelijke roedeverdeling. De representatieve voorgevel heeft een risaliserende topgevel met symmetrische invulling bestaande uit een boogvormige dubbele deur (slavonisch eiken) met smeedijzeren sierelementen en geheng; geprofileerde bakstenen omlijsting; aan weerskanten twee 8-ruits ramen met voor het 6-ruits onderlicht luiken; boven de deur een uitkragend balkon met openslaande deuren en aan weerszijden een 4-ruits raam met vast kalf; twee smalle zoldervensters. De beide terugliggende gevelvelden hebben gekoppelde vensters met oorspronkelijke roedeverdeling en een bovenlicht boven de lateiconstructie. Achterzijde in afgeleide vorm en met een drievoudig door penanten gescheiden glas-in-lood ramen in Art Deco-achtige setting.

In het INTERIEUR een keramisch tegeltableau gemaakt door atelier Goedewaagen uit Gouda met een afbeelding van een gestileerde haan "ick waeck", een gestileerde uil met "weisheit" en een weegschaal "recht"; verder opschrift met: "Gebouwd in het jaar 1927; A. Zilvold burgemeester, J. Wolting, R. Gerding wethouders. J. Nijsing secr. J. Boelens Kzn architect.

Waardering

Voormalig gemeentehuis van cultuurhistorisch belang vanwege de bestuurlijke ontwikkeling van de gemeente; van architectuurhistorisch belang vanwege de evenwichtige vormgeving, mede als exponent van de Interbellum- architectuur en vanwege de regionale zeldzaamheid; het stedebouwkundig belang wordt bepaald door de markante ligging ten opzichte van de omgeving en met name in relatie met de naastliggende kerk.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gemeentehuis
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Conciërgewoning