Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478336
Complexnummer
478334 - Kamp Westerbork
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82858/14
Kadastrale aanduiding
Westerbork A 3129
Bij Schattenberg 2, 9433 TA te Zwiggelte

Omschrijving

Inleiding

AARDAPPELBEWAARPLAATS gebouwd even buiten de omheining van het kampterrein en vermoedelijk gebouwd rond 1942 (na de ingebruikneming van het terrein door de Sicherheitspolizei). Naast de aardappelbewaarplaats werd in 1970 het nationaal monument Westerbork (gemaakt door Ralph Prins) onthuld door koningin Juliana.

Omschrijving

Aardappelbewaarplaats bestaande uit een grote in tweeën gedeelde ruimte met systematisch geplaatste gemetselde kolommen (in het vertrek aan de kampzijde 7 x 4 stuks, in het andere vertrek met 7 x 5 stuks) die gemetselde gewelven dragen en waarbij tegen de gemetselde wanden steunberen zijn geplaatst en een aarden bescherm- en isolatiewand is aangebracht. De ruimte is voorzien van ontluchtingspijpen waarvan het bovenste deel in ijzer is uitgevoerd.

Waardering

Aardappelbewaarplaats van belang als essentieel onderdeel van het complex; voorts van architectuurhistorisch belang vanwege de typologie en het materiaalgebruik; zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 478334. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Aardappelschuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1942
1942
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing