478208 - Boerderijcomplex
De Zulthe 8, 9301 AV te Roden

Omschrijving

BOERDERIJ bestaande uit woonhuis en schuur. De schuur heeft als oudste datum het jaartal 1857 in de sluitsteen boven de inrijdeur en de initialen F.A.; J.W. Nadien is de schuur waarschijnlijk met twee vakken verlengd en werd rond 1910 de stal verbreed waarbij het dak werd opgelicht. Het woonhuis is in 1909 bijgebouwd in Art Nouveau-stijl en in opdracht van F. Deodatus naar ontwerp van architect H.C. Hillebrands uit Nietap. Inmiddels is het schuurgedeelte direct achter het woonhuis bijgetrokken bij het woonhuis waarbij de daarvoor gedane aanpassingen aan het exterieur de hoofdvorm niet ernstig ontsieren.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit woonhuis en schuur. Schuur op rechthoekige grondslag en in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd rietdak met pannen onderlangs; achtergevel met korfboogvormige inrijdeur; sluitsteen met initialen en jaartal; smeedijzeren sierankers; staldeuren met gietijzeren rondboogbovenlicht en gietijzeren stalramen; zuidelijke zijgevel met 4-ruits stalvensters; noordelijke zijgevel heeft een oplichting gekregen en is voorzien van getoogde gietijzeren 8- ruits stalramen.

Woonhuis als samengesteld bouwvolume opgebouwd, bestaande uit een bouwlaag en gedekt door een samengesteld deels afgewolfd schilddak, bedekt met een geglazuurde platte fries; zinken pirons; geprofileerde goten op klossen (van snijwerk voorzien); windveren op opengewerkte en van snijwerk voorziene klossen. Gevelopbouw met plint (donkere steen); geglazuurde afzaten; rodebaksteen; natuurstenen speklaag; fries met natuurstenen profielsteen en siermetselwerk. Vensters van diverse afmetingen met oorspronkelijk kozijnhout; natuurstenen vensterbanken, lateien of sluitstenen. Portiek met paneeldeur met snijwerk; zijlichten met glas-in-lood. Rechts van de entree een erker met plat; openslaande deuren. Zuidzijde met serre; bovenlichten met glas-in-lood. Noordgevel met onder meer een kelderraam met diefijzers.

Waardering

Boerderij, hoofdbestanddeel van het complex, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik, de grote mate van gaafheid en herkenbaarheid en van stedebouwkundig belang vanwege de bijzondere betekenis ten opzichte van de omliggende bebouwing.