Generaal van den Boschweg 16, 9341 AC te Veenhuizen
Generaal van den Boschweg 18, 9341 AC te Veenhuizen

Inleiding

Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1907 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype II, is van W.C. Metzelaar. De letters 'P' en 'Q' is zijn in de topgevels geplaatst.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen een bouwlaag tellend dubbel woonhuis op rechthoekige plattegrond met platte aanbouw aan achterzijde. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren, goot op klossen, schoorstenen in nok en voorste dakschild, staafankers. De voorgevels symmetrisch ingedeeld met 6-ruits schuiframen met luiken, opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht, alle getoogd. Zijgevels blind respectievelijk voorzien van een openslaand 6-ruits raam met vast kalf.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen en van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang. Gaaf.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS