Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478439
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82855/1
Kadastrale aanduiding
Norg N 3804
Norg N 3805
Generaal van den Boschweg 50, 9341 AD te Veenhuizen
Generaal van den Boschweg 52, 9341 AD te Veenhuizen

Omschrijving

Inleiding

Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1889 in opdracht van het Ministerie van Justitie voor de bakkersbaas/opzichter en de onderdirecteur van de landbouw. Ontwerp, woningtype IV en V, is afkomstig van W.C. Metzelaar. De naam 'Vooruit' is symmetrisch geplaatst in de voorgevel.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen dubbel woonhuis gebouwd in sobere en functionele stijl. Uit baksteen opgetrokken en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen; windveren; eenvoudig geprofileerde goot. De zuidelijke zijgevel en de noordelijke hoeken zijn voorzien van blokbepleistering; staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door licht getoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen en paarsgewijs geplaatste 4-ruits steekramen. Nummer 50 is gebouwd volgens woningtype V: aanbouw met zadeldak; opgeklampte deur met licht getoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam. Nummer 52 volgens woningtype IV: portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen en van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang. Overwegend gaaf.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1889
1889
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur