Generaal van den Boschweg 38, 9341 AD te Veenhuizen

Inleiding

WOONHUIS gebouwd in 1909 voor het hoofd der school, in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype VI (in deze vorm eenmalig), afkomstig van W.C. Metzelaar. De naam 'Leering door Voorbeeld' is asymmetrisch in voorgevel geplaatst.

Omschrijving

In sobere en functionele stijl uitgevoerd woonhuis. Opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren. Een schoorsteen in voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot; staafankers. De gevelindeling wordt bepaald door licht getoogde 6-ruits schuiframen met luiken, 4-ruits steekramen op de verdieping; hardstenen vensterbanken. De voorgevel springt aan de linkerzijde even in. Portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met licht getoogde 2-ruits bovenlicht. De zuidelijke zijgevel heeft enkele kleine ramen.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen en van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang. Zeldzaam.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS