Generaal van den Boschweg 6, 9341 AC te Veenhuizen

Inleiding

WOONHUIS gebouwd in 1904 voor de adjunct-directeur van landbouw in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, Woningtype VII, van W.C. Metzelaar. De naam 'Ruimzicht' is symmetrisch in de voorgevel geplaatst.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen, sober en functioneel vormgegeven woonhuis met aandacht voor ambachtelijke details. Vrijstaand met verdieping, gepleisterde gevelopbouw met gemetselde plint en banden, gedekt door een zadeldak met pannen. Schoorstenen in achterste dakschild; windveren, eenvoudig geprofileerde goot. Symmetrische opbouw met licht getoogde 6- ruits schuiframen (oorspronkelijk met persiennes) en geblokte hanekammen, natuurstenen vensterbanken met daaronder gemetselde blokken. Gepaneelde deur met 2-ruits bovenlicht. Kleinere vensters in topgevel. Platte aanbouw in noordoost hoek.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen en van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang. Gaaf.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS