478458 - Vertrouw op God
Bij Hospitaallaan 14, 9341 AH te Veenhuizen

Inleiding

IJSKELDER van een zeldzaam eivormig type, gebouwd omstreeks 1895 in opdracht van het Ministerie van Justitie ten behoeve van het Hospitaal "Vertrouw op God". Het ontwerp is vermoedelijk van W.C. Metzelaar.

Omschrijving

Sober en functioneel uit baksteen opgetrokken koepelvormig object, dat aan de buitenkant is gepleisterd (deels verdwenen) en oorspronkelijk geheel door een dikke laag turf (60 cm) was afgedekt. De wanden van de koepel varieren van 33 cm aan de bovenzijde tot ongeveer 1 m aan de onderzijde. Op de koepel, die toegankelijk was via een trap en een inmiddels dichtgemetseld luik, bevinden zich twee gemetselde uitstulpingen die vermoedelijk dienden als bevestigingspunt voor een houten platform met leuningen. Zeven grote bomen boden de ijskelder extra schaduw.

Waardering

IJskelder van belang als essentieel en functioneel onderdeel van het hospitaalcomplex; tevens van architectuurhistorisch en typologisch belang. Zeldzaam.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen IJskelder

Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS