Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478445
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82854/130
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Norg N 4626
Hospitaallaan 1, 9341 AE te Veenhuizen

Omschrijving

Inleiding

Gebouw opgericht als KAZERNE voor de Koninklijke Marachausee in 1886 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Metzelaar. Boven de toegangsdeur zit een sluitsteen met de initialen van Metzelaar en de jaartallen 1886 en 1902. Laatstgenoemd jaartal duidt vermoedelijk op interne aanpassingen van het gebouw als barak voor besmettelijke ziekten. Enkele latere verbouwingen betreffen het interieur en wijzigingen in de noordelijke zijgevel en de aanbouw aan de westelijke achtergevel.

Omschrijving

Sober en functioneel vormgegeven gebouw met aandacht voor ambachtelijke details. Het op een hoek gelegen gebouw met een rechthoekige plattegrond en twee bouwlagen is opgetrokken in baksteen en wordt gedekt door een royaal zadeldak met pannen. Windveren en eenvoudig geprofileerde goot. Gevels geleed door grote 12-ruits schuiframen met ontlastingsboog, smeedijzeren sierankers. Even vooruitspringende ingangspartij met rondboog-bovenlicht met lamp; sluitsteen met initialen en jaartallen. Topgevels met zolderluik eveneens met rondboog-bovenlicht.

Waardering

Kazernegebouw van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedenbouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als (eertijds) functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Gaaf.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Kazerne

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1886
1886
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur