Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478451
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82854/121
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Norg N 2488
Hospitaallaan 24, 9341 AH te Veenhuizen

Omschrijving

Inleiding

In opdracht van het Ministerie van Justitie gebouwd als WONING voor de apotheker. Het gebouw met midden in de voorgevel de naam Plichtgevoel is in 1893 gebouwd naar ontwerp van W.C. Metzelaar; het is functioneel zowel als visueel sterk verbonden met de apotheek Bitter en Zoet en de apothekerswoning Plichtgevoel (respectievelijk Hospitaallaan 16 en 20;22).

Omschrijving

Evenwijdig aan de straat gelegen woning in sobere en functionele stijl vormgegeven. Het uit baksteen opgetrokken pand wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak met pannen; schoorstenen; eenvoudige goot op klossen. De symmetrisch ingedeelde gevels worden geleed door getoogde 6-ruits schuiframen met natuurstenen vensterbanken, deels met persiennes; kleinere getoogde ramen in de kopse gevels; staafankers. De zuidelijke zijgevel, waarin de toegangsdeur met bovenlicht, en de hoeken aan de noordzijde zijn voorzien van blokbepleistering. Achtergevel met 3 kleine getoogde ramen ten behoeve van het trappenhuis; aanbouw met lessenaarsdak.

Waardering

Apothekerswoning van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Gaaf.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1893
1893
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur