478458 - Vertrouw op God
Hospitaallaan 10, 9341 AH te Veenhuizen

Inleiding

HULPHOSPITAAL gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Thans in gebruik als dienstgebouw.

Omschrijving

Sober en functioneel vormgegeven gebouw met aandacht voor enkele decoratieve details. Het uit baksteen opgetrokken gebouw bestaat uit een ruime bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak belegd met pannen; schoorstenen in voorste dakschild; geprofileerde goot; fries met siermetselwerk en triglyphen; rechthoekige gietijzeren hemelwaterafvoer. Kopse gevels met klimmend blokfries onder de daklijst; sierankers en rondboog zolderluik. Symmetrisch ingedeelde voorgevel; grote, deels openslaande 16-ruits ramen waarvan de stijlen van snijwerk zijn voorzien, verzonken tandlijsten, natuurstenen vensterbanken. Noordelijke zijde met een dwarsvolume met steekkap en een platte aanbouw; entree; ruime 6-r uits ramen met ontlastingsboog.

Hulphospitaal van belang als essentieel en functioneel onderdeel van het hospitaalcomplex. Gaaf.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Hospitium (I)