Kerklaan 8, 9341 AV te Veenhuizen

Inleiding

PASTORIE gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Het gebouw is een variant op woningtype VII. Voor het huis ligt een verzorgde tuin met symmetrisch padenbeloop en onder andere enkele bruine beuken. De pastorie is functioneel en visueel verbonden met de eveneens beschermde RK kerk (Kerklaan 6).

Omschrijving

In sobere en functionele stijl gebouwd vrijstaand woonhuis met verdieping en aanbouw met plat aan noordzijde, opgetrokken in gepleisterd baksteen gedekt door een met pannen belegd afgewolfd zadeldak; schoorsteen, windveren en geprofileerde gootlijst op klossen. De gevelopbouw bestaat uit een gemetselde plint, gepleisterde gevels met daarin gemetselde banden; getoogde 6-ruits schuiframen met persiennes, natuurstenen vensterbanken, geblokte hanekam in metselwerk, staafankers. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en heeft een terugspringend portaal; in de oostelijke gevel een breed venster met stijlen ten behoeve van het trappenhuis; kelderluik.

Waardering

Pastorie van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Gaaf.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)