Meidoornlaan 24, 9341 AP te Veenhuizen
Meidoornlaan 26, 9341 AP te Veenhuizen

Inleiding

Blok van twee WONINGEN van het type II, gebouwd rond 1910 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Metzelaar. In de topgevels de cijfers 4 en 4'. De aanbouwen aan de achterzijde zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen een bouwlaag tellend dubbel woonhuis op rechthoekige plattegrond met platte aanbouw aan achterzijde. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren, goot op klossen, houten dakkapellen, schoorstenen in nok en voorste dakschild, staafankers. De voorgevels symmetrisch ingedeeld met 6-ruits schuiframen met luiken, opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht, alle getoogd. Zijgevels blind respectievelijk voorzien van een openslaand 6-ruits raam met vast kalf.

Waardering

Woningblok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. Gaaf.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS