Meidoornlaan 39, 9341 AM te Veenhuizen
Meidoornlaan 41, 9341 AM te Veenhuizen

Inleiding

Evenwijdig aan de weg gelegen blok van twee WONINGEN van het type V en VI, gebouwd 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. De naam Vrede en Recht staat in de voorgevel.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebouwd en uit baksteen opgetrokken dubbel woonhuis met verdieping en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen; schoorsteen; windveren; geprofileerde goot. De gevels worden geleed door getoogde 6-ruits schuiframen en 4-ruits steekramen onder de goot; natuurstenen vensterbanken; staafankers; opgeklampte deuren met 2-ruits bovenlicht. De linker helft is gebouwd volgens woningtype V en heeft een zijaanbouw met zadeldak. De rechter helft is gebouwd volgens woningtype VI en heeft een terugspringend gedeelte en een aanbouw met lessenaardak.

Waardering

Woningblok van architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. Gaaf.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS