Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478481
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82854/95
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Norg N 4584
Meidoornlaan 47, 9341 AN te Veenhuizen
Meidoornlaan 49, 9341 AN te Veenhuizen

Omschrijving

Inleiding

Blok van twee WONINGEN waarvan de linker volgens type V en de rechter volgens type IV is gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het gebouw met midden in de voorgevel de naam Hou en Trouw is in 1897 gebouwd naar ontwerp van W.C. Metzelaar.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen, functioneel gebouwd dubbel woonhuis met verdieping en aangebouwd toegangsportaal, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren; schoorsteen in het voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door licht getoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen en paarsgewijs geplaatste 4-ruits steekramen. Linker pand met aanbouw onder zadeldak, rechter pand met aanbouw onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam.

Waardering

Woningblok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. Gaaf.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1897
1897
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur