Oude Gracht 2, 9341 AB te Veenhuizen

Inleiding

Voormalig SCHOOLGEBOUW gebouwd in 1875 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van J.F. Metzelaar. Het gebouw is ook in gebruik geweest als timmerwinkel en doet nu dienst als gebouw voor de medische dienst.

Omschrijving

Op een hoek gelegen, een bouwlaag tellend gebouw op, in hoofdzaak, rechthoekige plattegrond. Het geheel is uit baksteen opgetrokken en gedekt door een T-vormig zadeldak met pannen en een voorste deel met plat; schoorsteen; goot op klossen. De vrij gesloten voorgevel met een licht risaliserende entree met gepaneelde deur en een getoogd 2- ruits bovenlicht, had oorspronkelijk alleen kleine vensters maar heeft enkele wijzigingen ondergaan en aan de westgevel een uitbreiding gekregen met plat. De lokalen zijn uitgerust met brede van stijlen voorziene, getoogde vensters met roedenverdeling; accentuering van de hanekam met gele steen. De tuitgevels zijn voorzien van afdekplaten en een klimmend boogfries met in het midden rondboogvensters; smeedijzeren sierankers.

Waardering

Voormalig schoolgebouw van cultuurhistorisch, architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang alsook van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

Metselaer, J.F. ; Noord-Holland