Oude Gracht 30, 9341 AB te Veenhuizen

Inleiding

CELLENGEBOUW in 1860 gebouwd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en ontworpen volgens de principes van A.C. Pierson (ingenieur voor de gevangenisbouw ter ondersteuning van de Provinciale hoofdingenieur van Waterstaat). In 1889 werd in opdracht van het Ministerie van Justitie een verbouwing van het cellengebouw gerealiseerd. Daarbij werd een dienstwoning van het type II (of oud IV) gebouwd. Ontwerper was W.C. Metzelaar. Tegenwoordig is het oude cellengebouw in gebruik als magazijn van de gestichtswacht. De woning Oude Gracht 32 is ingericht als kantoor voor het aangrenzende cellengebouw uit 1939-1940.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen, een bouwlaag tellend gebouw op een rechthoekige plattegrond. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren; eenvoudige goot op klossen (deels gietijzer). In de oostelijke zijgevel een dubbele deur met gebogen bovendorpel; ernaast een 20-ruits ijzeren venster; de overige zijgevels uitgerust met 10-ruits ramen met gebogen bovendorpel en ijzeren vensterbanken.

Waardering

Cellengebouw van cultuurhistorisch, typologisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang alsook van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Gerechtsgebouw(E) Cellencomplex