Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478496
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82865/160
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Norg N 2029
Oude Gracht 32, 9341 AB te Veenhuizen

Omschrijving

Inleiding

DIENSTWONING van het type II (of oud IV) gebouwd in 1889 in opdracht van het Ministerie van Justitie gelijktijdig met de verbouwing van het cellengebouw. Ontwerper was W.C. Metzelaar. De woning is ingericht als kantoor voor het aangrenzende cellengebouw uit 1939- 1940.

Omschrijving

Haaks op de weg gelegen woonhuis op rechthoekige plattegrond met platte aanbouw aan achterzijde. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in een sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren; goot op klossen; houten dakkapellen; schoorstenen in nok en voorste dakschild; staafankers. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld met 6-ruitsschuiframen met luiken; opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht; alle getoogd. Zijgevels blind respectievelijk voorzien van een openslaand 6-ruits raam met vast kalf.

Waardering

Dienstwoning van cultuurhistorisch, typologisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang alsook van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1889
1889
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing