Hoofdweg 56, 9341 BJ te Veenhuizen
Hoofdweg 58, 9341 BJ te Veenhuizen
Hoofdweg 60, 9341 BJ te Veenhuizen
Hoofdweg 62, 9341 BK te Veenhuizen
Hoofdweg 64, 9341 BK te Veenhuizen
Hoofdweg 66, 9341 BK te Veenhuizen

Inleiding

Blok van zes DIENSTWONINGEN gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie en gebouwd in 1919 naar ontwerp van J.G. Robbers. Samen met het eveneens beschermde blok van vier dienstwoningen Hoofdweg 68;70;72;74 staan de woningen bekend onder de naam de Tien Geboden. De achterzijde valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen, in sobere en functionele stijl gebouwde rij van zes woningen, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een met pannen gedekt afgeplat schilddak met houten dakkapellen; eenvoudige houten goten op klossen. Dubbele 8-ruits schuiframen met grindbetonnen latei; boven de opgeklampte deur met klein raam en bovenlicht een grindbetonnen latei; gemetseld maaswerk voor toilet-ramen. Zijgevels met 8-ruits schuifraam.

Waardering

Woningen van architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang en van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen. Tevens functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. Gaaf.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Robbers, C. ; Noord-Holland