478440 - Van den Boschhoeve
Generaal van den Boschweg 20, 9341 AC te Veenhuizen

Inleiding

Evenwijdig aan de weg gelegen BOERDERIJ van het middenhuis-type. Rond 1890 gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Dit boerderijtype komt in Veenhuizen slechts drie maal voor. Ten behoeve van de woonfunctie zijn enkele aanpassingen gedaan zoals wijziging van de gevelindeling van het schuurgedeelte en toevoeging van dakkapellen en dakramen.

Omschrijving

Haaks op de weg gelegen, sober en functioneel vormgegeven boerderij van het weinig voorkomende middenhuis-type, waarbij het hoger opgaande woongedeelte door lager gebouwde schuren wordt geflankeerd. De in baksteen opgetrokken boerderij is gedekt door een zadeldak met pannen en windveren; eenvoudige goten op klossen. De lange zijgevels hebben op regelmatige afstand 4-ruits stalramen. Het deels onderkelderde woonhuis heeft licht getoogde ramen met luiken (aan de noordzijde met de oorspronkelijke roedenverdeling). Westelijke schuur (voormalige veestalling) met symmetrisch ingedeelde topgevel; schuur- en staldeuren; ventilatieschachten op de nok. De oostelijke topgevel is deels aangepast.

Waardering

Boerderij van belang als essentieel en functioneel hoofdelement van het boerderijcomplex tevens van belang als onderdeel van architectonisch en typologisch belang. Qua type zeldzaam en betrekkelijk gaaf.

Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS