Hoofdweg 166, 9341 BM te Veenhuizen

Inleiding

WONING gebouwd rond 1875 voor de schaapheder in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp van J.F. Metzelaar. Bijgebouw en aanbouw aan achterzijde vallen buiten bescherming.

Omschrijving

Haaks op de weg gelegen, sober gebouwd woonhuis met aandacht voor ambachtelijke details, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een zadeldak met pannen; windveren en eenvoudige goot. Verbreding naar achteren; opbouw met trasraam, geel gemetselde banden en een profiellijst met medaillonversiering. Symmetrische voorgevel met samengestelde 6-ruitsramen met gebogen bovendorpel en hanekam. Toegangsdeur met in westelijke zijgevel. Oostgevel met getoogd kelderraam en verdiepingsraam.

Essentieel en functioneel onderdeel van het complex.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)