Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
479201
Complexnummer
478458 - Vertrouw op God
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82857/130
Kadastrale aanduiding
Norg N 2491
Hospitaallaan 6, 9341 AH te Veenhuizen

Omschrijving

Inleiding

HOSPITAAL gelegen op het voormalige ziekenhuisterrein. Gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. In de topgevel boven de entree de naam Vertrouw op God. In 1920-1922 werd aan de achterzijde een uitbreiding met plat dak gerealiseerd. Ten zuiden van het gebouw bevindt zich een symmetrisch aangelegde tuin.

Omschrijving

Sober en functioneel vormgegeven gebouw met enkele decoratieve details. Het uit baksteen opgetrokken gebouw omvat twee ruime bouwlagen en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak met steekkappen; geprofileerde gootlijst; fries met siermetselwerk en triglyphen; rechthoekige gietijzeren hemelwaterafvoer. Symmetrisch ingedeelde voorgevel; grote, deels openslaande 16-ruits ramen waarvan de stijlen zijn voorzien van snijwerk, sierankers, verzonken tandlijsten, natuurstenen vensterbanken, vooruitspringend middenstuk met in topgevel gepleisterde segmentboog met ornamenten. Westelijke gevel met entree, dubbel gepaneelde deur met 8-ruits bovenlicht met stijl en daarboven ontlastingsboog met siermetselwerk, topgevel met naamsaanduiding in segmentboog. Noordelijke gevel met toevoerruimte kelder, grote 6-ruitsramen met ontlastingsboog, uitbouw met lessenaardak (toiletten) en steekkap. Oostelijke gevel blind met zolderluik.

Waardering

Hospitaal van belang als essentieel en functioneel hoofdelement van het gelijknamige complex. Gaaf.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 478458. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Hospitium (I)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1893
1893
exact
verbouwing
1920
1922
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur