478200 - Boerderijcomplex
Oosterhesselen E 805
Middendorp 2, 7861 BK te Oosterhesselen

Inleiding

BOERDERIJ gebouwd rond 1865 in een traditionele ambachtelijke stijl en behorend tot het hallehuistype met dwarsdeel. De boerderij heeft sinds de oprichting aanpassingen gehad voor wat betreft de noordzijde van het woonhuis, de achtergevel en de indeling van de schuur.

Ondanks deze aanpassingen is de hoofdvorm goed bewaard gebleven.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken met een constructie van dekbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd rietdak; schoorsteen. Woonhuis met licht getoogde 6-ruits schuiframen met strekken en natuurstenen vensterbanken. Kopse gevel met asymmetrische en deels aangepaste indeling; twee 4-ruits zolderramen. Schuurgevel aan de westzijde met mestdeuren en 4-ruits rondboog stalramen; achtergevel (aangepast) met baanders en staldeuren; oostgevel met getoogde 6-ruits gietijzeren stalramen en voor de krimp een baander met loopdeur en aan weerskanten een smal getoogd 6-ruits stalraam.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere typologische betekenis in het esdorpenlandschap voor wat betreft de toepassing van dekbalkgebinten; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het type en de herkenbaarheid ten opzichte van de structurele gaafheid van de omgeving en als zodanig ook van stedebouwkundig belang.