478325 - Boerderijcomplex
Westerbork T 1333
De Vledders 6, 9434 TD te Eursinge

Inleiding

Een in aanleg 18e-eeuwse BOERDERIJ in ambachtelijke stijl, opgezet volgens het hallehuistype met middenlangsdeel. Belangrijke wijzigingen zijn aangebracht rond 1890 waarbij het woonhuis een nieuwe gevelindeling kreeg en de diepliggende achterbaander werd verwijderd en vervangen door een baander in het vlak van de achtergevel. Inmiddels is de boerderij gerestaureerd tot woonhuis waarbij de hoofdvorm en hoofdindeling zijn gerespecteerd.

Omschrijving

Boerderij, in baksteen opgetrokken met ankerbalkgebintconstructie en gedekt door een afgewolfd riet dak met gevlochten nok en schoorsteen. Gevelopbouw woonhuis met getoogde 6-ruits schuiframen; halfronde gietijzeren zolderramen met rollaag; staafankers. De oostelijke gevel van het woonhuis bevat oude muurrestanten in handgevormde steen. Schuurgevel met getoogde gietijzeren 6-ruits stalramen en enkele mestdeuren. Achtergevel met getoogd baanderkozijn, aan weerskanten een gietijzeren rondboogvenster en op de hoek geplaatste (tot raam verbouwde) staldeuren.

Boerderij van essentieel belang als hoofdelement van het complex.