478330 - Boerderijcomplex
Westerbork S 660
Schoolstraat 3, 9441 PE te Orvelte

Inleiding

BOERDERIJ in ambachtelijke stijl gebouwd rond 1860. Typologisch behorend tot het hallehuistype met middenlangsdeel. In 1982 gerestaureerd in opdracht van de Stichting Orvelte naar ontwerp van het Bureau Monumentenzorg van de Provincie Drenthe.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen boerderij in baksteen opgetrokken met constructie van ankerbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd rietdak; twee schoorstenen; uilebord. Woonhuis met kelderramen met diefijzers; opkamer met 4-ruits en klein 6-ruits schuifraam; 6-ruits schuiframen met strekken; 4-ruits zolderramen in de kopse gevel; staafankers.

Schuurgevels: noordzijde met getoogde gietijzeren 6-ruits stalramen en mestdeuren; achtergevel met getoogde baander met loopdeur en overhoeks geplaatst stalraam; gietijzeren rondboogvenster aan weerszijden; stal- en mestdeur; zuidgevel met halfronde gietijzeren stalvensters en mestdeuren.

Boerderij van essentieel belang als hoofdonderdeel van het complex.