478333 - Boerderijcomplex
Westerbork U 531
Hoofdstraat 9, 9433 PA te Zwiggelte

Inleiding

BOERDERIJ met STAART (BIJSCHUUR) gebouwd in traditionele en ambachtelijke stijl, van oorsprong midden 18e-eeuws maar op karakteristieke wijze aangepast rond 1890. Typologisch behorend tot het hallehuistype met achterbaander. In 1978 gerestaureerd tot woonhuis in opdracht van en door J. de Vries (detailleringen deels zwak).

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken met constructie van ankerbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd rietdak met steil voorschild; uilebord en schoorsteen. Achtergevel met getoogde inrijdeur uit ongeveer 1890 ter vervanging van de oorspronkelijke diepliggende achterbaander; aan weerszijden gietijzeren rondboogvenster; staldeur en halfrond dietijzeren stalraam. Zijgevels met stalramen en mestdeuren van diverse afmetingen. Woonhuis met 6-ruits schuifvensters in zijgevels en opgeklampte houten deuren met 3-ruits bovenlicht. De markante kopse gevel bevat diverse oudere bouwsporen; vlechting; twee 15-ruits schuiframen; opgeklampte deur; kelderraam met diefijzers en een opvallende onderbouwing van het steile voorschild met een houten stijl in het metselwerk en brede uitkraagplaat die op de noordoosthoek verhoogd worden met een korte stijl ten behoeve van de rond 1890 aangepaste en hogere noordgevel (muurplaat met pen-en-gat verbinding aan de korte stijl verbonden).

De aangebouwde staart is in hout opgetrokken, ankerbalkgebinten met pen-en-gat verbindingen, de wanden zijn van gepotdekselde delen en deels met stro bekleed. Het geheel wordt gedekt door een gedeeltelijk aan een zijde doorgetrokken en afgewolfd zadeldak; hooiluik.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de groei- en ontstaansgeschiedenis van een representatieve Drentse boerenbehuizing; van architectuurhistorisch belang vanwege de ambachtelijke en zorgvuldige vormgeving en de herkenbaarheid ten opzichte van de bijgebouwen en de visuele gaafheid van de dorpse omgeving; van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in de kern van het dorp en als belangrijk onderdeel van de oorspronkelijke nederzettingsstructuur.