Markelo C 3597
Bij Weldammerlaan 5, 7475 MJ te Markelo

Omschrijving

TOEGANGSBRUG. Op de as van het huis gelegen toegangsbrug over de buitengracht bestaande uit twee 17de- eeuwse zandstenen keermuren en borstweringen. De als een muur uit de gracht oprijzende naar boven licht verjongende keermuren, waarin centraal een kleine halfcirkelvormige doorlaat is vrijgehouden, zijn opgetrokken in zandsteen met blokmotief met rustica aan de onderzijden. Aan de voor(zuid- )- en achterzijden zwenken de keermuren, die halverwege door een rechthoekige pijler worden geleed, respectievelijk half ellipsboogvormig en haaks naar buiten om, om te eindigen in een rechthoekige hoekpijler. Pijlers en hoekpijlers, geleden de eveneens van blokmotief voorziene zandstenen borstwering, die door een geprofileerde afdekplaat is afgesloten.

Keermuren en balustrades zijn in de jaren '80 en '90 van deze eeuw gerestaureerd.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen