Markelo C 2371
Bij Weldammerlaan 5, 7475 MJ te Markelo

Omschrijving

HOOFDINRIJHEK, MUREN EN HEKKEN. Vooruitspringend dubbel siersmeedijzeren toegangshek met vleugelmuren en hekken, dat het eindpunt van de oprijlaan en de entree-zijde van het voorplein markeert. Het toegangshek is gevat in twee samengestelde deels geblokte zandstenen pijlers, die van kroonlijsten met gestileerde acanthusbladeren en geprofileerde afdekplaten zijn voorzien. De pijlers worden bekroond door stenen siervazen met de initialen en kwartierwapens van de toenmalige eigenaar Unico Ripperda en zijn echtgenote M.E. Ripperda tot Wytwerd, en met het jaartal 1695. De pijlers worden aan weerszijden geflankeerd door een smeedijzeren hek op bakstenen met zandstenen platen afgedekte muur in twee delen, die door een smalle bakstenen door een kroonlijst afgesloten muur met centraal gelegen zandstenen vak en zandstenen rechthoekige lijsten als quasi-pijlers aan de zijden wordt geleed en wordt beëindigd. Boven het tweede gedeelte van deze muur zet de kroonlijst zich voort als geprofileerde afdekplaat om aan het eindpunt haaks in noordelijke richting om te buigen als kroonlijst van hetzelfde type bakstenen muur met zandstenen quasi-pijlers, met het verschil, dat deze muur geheel met zandstenen platen is bekleed. Laatstgenoemde muur flankeert met een pendant een dubbel smeedijzeren hek. De hekken verschaffen toegang tot de aan weerszijden van de oprijlaan gelegen binnentuinen. Aanliggend aan deze ten aanzien van het vooruitspringende deel terugwijkende hekpartijen een bakstenen door geprofileerde zandstenen afdekplaat afgesloten muur, die in het verlengde ligt van de zuidmuren van de bouwhuizen en die er koud tegen aan is gezet.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen