Markelo C 3614
Prins Mauritslaan 1, 7475 NR te Markelo

Omschrijving

RENTMEESTERSHUIS. In Engels 'cottage-stijl', in 1891 door de Engelse architect Samuel Weatherly uitgevoerde rode rood gekalkte bakstenen rentmeesterswoning (toponiem: 'park lodge'), waarvan het ontwerp geinspireerd is op een voorbeeld uit Norman Shaw R.A.'s Sketches for Cottages, London 1878. Het huis heeft een uitgemetseld plint en een polygonaal grondplan. Het is overkapt door met daktegels gedekte zadeldaken van verschillende afmetingen; aan de zuid- en westzijde een wolfeind. De eerste verdieping is met rode terra cotta tegels bekleed. Het dak wordt door twee overhoeks geplaatste samengestelde schoorstenen op andreaskruisvormige grondslag met vijf rode spiraalvormig gedraaide gebakken rookmonden bekroond (een der vier rookmonden van de oostelijke schoorsteen ontbreekt thans). De hoofdentree is aan de westzijde gelegen en bestaat uit een door een lessenaarsdak (met leien gedekt) overkapt open portaal, die een houten (onlangs vernieuwde) deur voorafgaat. In de vooruitspringende linkerzijde twee dubbele 16- ruitsvensters en op de eerste verdieping een drie-dubbel 24-ruitsvenster. Rechts van de entree een dubbel 16-ruitsvenster. Op de verdieping boven de overkapping een dubbel venster met acht-ruitsindeling.

De linker(zuid- )zijde bestaat uit drie verspringende gevelvlakken met in het centrale meest vooruitspringende gevelvlak beganegronds een drie-dubbel 24- ruitsvenster en in de met verticale houten delen beklede topgevel een venster met identieke ruitsindeling. In het rechter gevelvlak een terrasdeur met negen-ruits licht. In het linker gevelvlak beganegronds en op de verdieping een drie-dubbel venster 24-ruitsindeling. De in twee gevelvlakken verspringende achtergevel vertoont links beganegronds twee dubbele 16-ruitsvensters en een acht-ruitsvenster (rechts), op de verdieping een driedubbel 24-ruitsvenster en een acht-ruitsvenster (rechts) en in de met verticale houten delen beklede topgevel een acht-ruitsvenster. In de terugliggende rechter zijde beganegronds twee 16-ruitsvensters en boven het linker venster een dakkapel met 16-ruitsindeling.

Rechter gevel: centraal beganegronds een vooruitspringend gevelvlak met twee dubbele 16- ruitsvensters; hier boven een terugliggend balkon met balustrade met in golvende curven verlopende spijlen en rechte spijlen op de hoeken. Aan de linkerzijde beganegronds een driedubbel 24-ruitsvenster en rechts een overkapt open portaal met aan de linkerzijde in het vooruitspringende gevelvlak een houten toegangsdeur. Aan de rechterzijde in het portaal eveneens een houten deur met stenen latei met de stichtingsdatum van het rentmeestershuis: "1881".

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)