Hoogeveen B 5784
Lindberghstraat 4 a, 7903 BN te Hoogeveen

INLEIDING

VLIEGTUIGLOODS OF GROTE HANGAR. Op rechthoekige grondslag van 64 x 24 m onder geknikt lessenaardak in nieuw-zakelijke trant door J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt, met medewerking van M. Zwanenburg, als VLIEGTUIGLOODS of grote hangar ontworpen hal, in oorsprong bestemd voor de stalling van een dertigtal sport- en zakenvliegtuigen en zo nodig nog enkele aan de kapspanten op te hangen zweefvliegtuigen (1935-36).

NB. Bij beschikking van 24 juni 1998 (nr. 98/2731) is door de toenmalige Staatssecretaris van O C en W, A. Nuis, aan de toenmalige eigenaar van de vliegtuigloods (de Stichting Museum Historische Luchtvaart Hoogeveen), vergunning verleend voor de demontage te Ypenburg en aansluitend de wederopbouw van de loods op vliegveld Hoogeveen.

OMSCHRIJVING

De vliegtuigloods is opgetrokken als stalen vakwerkconstructie met een vulling van witgesausde kalkzandsteen waarin de ijle, vrijdragende kapconstructie van geklonken vakwerkspanten (geleverd door Rorink & v.d. Broek te Enschede) is geïntegreerd; de kap steekt aan beide korte zijden licht uit; de dakbedekking bestaat uit golfplaten. Aan de hoge zuidzijde zijn twee reeksen roldeuren aangebracht, bekleed met golfplaten; het terugliggend dakvlak daarboven was in oorsprong voorzien van een langgerekt bovenlicht van twee smalle ruiten boven elkaar. De westgevel is geheel blind. De noordgevel is voorzien van een doorgaand bovenlicht.

WAARDERING

Vliegtuigloods in nieuw-zakelijke trant met bijzonder ijle stalen draagconstructie en nog oorspronkelijke roldeuren, thans te Hoogeveen maar oorspronkelijk deel uitmakend van luchthavencomplex Ypenburg en als zodanig van algemeen belang wegens typologische, bouwhistorische en historisch-functionele waarde.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats Vliegtuighangar