Seewei 49, 9142 VR te Moddergat

Inleiding

Direct achter de zeedijk en parallel aan de Seewei gelegen in aanleg wellicht nog laat-18de-eeuwse, maar wat betreft de detaillering vroeg-19de-eeuwse (1835) VISSERSWONING. De indeling van het pand met waardevolle interieuronderdelen is grotendeels nog oorspronkelijk. Rondom het erf loopt een meidoornhaag; voor de rechterzijgevel staan linden. Een schelpenpad leidt naar de achtertuin die als het ware overgaat in het talud van de zeedijk.

Omschrijving Verdiepingloos pandje, opgetrokken uit bruinrode handvormsteen en gedekt door een met rode pannen belegd zadeldak tussen topgevels met schoorstenen. De linkerzijgevel is gepleisterd en blind met uitzondering van de twee verglaasde ontluchtingsopeningen van de nettenzolder. In de topgevel met vlechtingen het jaartal 1835; eenvoudig geprofileerde bakgoot op houten klossen; staafankers. Het gedeeltelijk onderkelderde pandje omvat twee kamers waarboven de nettenzolder is gelegen en, aan achterzijde, een iets jongere in rode strengperssteen uitgevoerde aanheling waarin onder meer de keuken is ondergebracht. De detaillering is hoofdzakelijk 19de- eeuws: negenruitsschuiframen en schuiframen met T-verdeling, alle nog met luiken; twee keldervensters; op de verdieping een vermoedelijk ouder 20-ruitsraam; in de aanheling negenruits- en vierruitsschuifraam, drie opgeklampte deuren en een klein venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang de eenvoudige balkenplafonds, twee onderkelderde bedsteden met verzorgd geprofileerde deuren (waartussen ruimte met kast en keldertrap), de betegelde wanden (met blauwe bloemmotieven; XVIII/XIX) en een schouw; de keldervloer is met estrikken belegd.

waardering

Laat 18de-vroeg 19de-eeuwse visserswoning van algemeen belang wegens