Aa en Hunze
Grolloo

Inleiding

BOERDERIJ met SCHAAPSKOOI in oorsprong 18de eeuws. Boerderij van het hallehuis-type met middenlangsdeel en een daarbij passende schaapskooi als zogenaamde staart. De boerderij werd in de tweede helft van de negentiende eeuw aangepast waarbij de achtergevel een baander kreeg in het vlak van de achtergevel en waarbij het woonhuis deels werd ommetseld en er onder meer licht getoogde 6-ruits schuiframen werden aangebracht. Rond 1968 werd de boerderij tot woonhuis gerestaureerd met bijzondere aandacht voor de 18de eeuwse toestand. De achtergevel (zuidzijde) is van ondergeschikt belang vanwege een afwijkende invulling.

Omschrijving

Boerderij en schaapskooi. Boerderij met constructie van ankerbalkgebinten (in het woonhuis een gedeelte met onderslagbalk-constructie), opgebouwd uit baksteen en gedekt door een afgewolfd rietdak; een steil dakschild met overstek aan de kopse kant; gevlochten nok; schoorsteen in de nok. Woonhuis met in de noordgevel drie 24-ruits ramen met vast kalf; opgeklampte deur met bovenlicht. Kopse gevel met vakwerk bestaande uit eerste gebint met tussenliggende stijlen en een uitkraaghout en uitkraagschoor-constructie waarop het steile dakschild rust; vlechting en stroomlagen; twee houten kruisvensters met glas-in-lood in de bovenlichten alsmede een opgeklampte deur. Aan de achterzijde een diepliggende baander met in de zijwanden staldeuren; schuurgevels met kleine stalvensters. Aangebouwde schaapskooi met ankerbalkgebinten en een houten gevelopbouw, deels voorzien van strobekleding en gedekt door een met riet belegd schilddak.

Waardering

Boerderij met schaapskooi van cultuurhistorisch belang vanwege de ontwikkeling van een boerderijtype; van architectuurhistorisch belang vanwege de weinig voorkomende gevelindelingen en van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging in de nederzetting.

JaZuiderstraat139444 PJGrolloo
NeeZuiderstraat11A9444 PJGrolloo