Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
482939
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82854/181
Kadastrale aanduiding
Rolde T 1188
Zuiderstraat 15, 9444 PJ te Grolloo

Omschrijving

Inleiding

BOERDERIJ van oorsprong 18de eeuws en gebouwd volgens het hallehuis-type met middenlangsdeel. In de tweede helft van de 19de eeuw onderging het pand diverse aanpassingen en werd onder meer de achtergevel aangepast en voorzien van een baander in het vlak van de gevel. De boerderij is in 1969 tot woonhuis gerestaureerd met bijzondere aandacht voor de 18de eeuwse toestand. De na-oorlogse bijgebouwen vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Boerderij met constructie van ankerbalkgebinten en gevels in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok; schoorsteen in de nok. Woonhuis met 28-ruits ramen met kalf en luiken voor het onderlicht; opgeklampte deur met 12-ruits bovenlicht; staafankers; enkele 4-ruits ramen (waaronder twee zolderramen). Schuurgevels met getoogde stalvensters en (tot raam verbouwde) mestdeuren; diepliggende baander in de achtergevel.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de ontwikkeling van een boerderijtype; van architectuurhistorisch belang vanwege de bouwtechniek en van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging in de nederzetting.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1750
1790
globaal
restauratie
1969
1969
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing