Tramweg 65, 9422 BM te Smilde

Inleiding

VILLA gelegen op een ruim eigen terrein dat is afgezet door een hekwerk, gebouwd in 1903 in Eclectische stijl, getuige de gevelsteen bij de entree met opschrift: "N.E.S. 3 sept 1903". Inmiddels is het huis in gebruik als woonhuis/artsenpraktijk. Aanvankelijk bevond zich aan de linkerzijde een grote serre en lag boven de portiek een balkon. De tuin is aan voorzijde afgezet door een eenvoudig contemporain gietijzeren hek met fleurs de lys.

De na-oorlogse uitbreiding aan de achterzijde valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Samengesteld bouwvolume in baksteen opgetrokken en bestaande uit twee bouwlagen en gedekt door een afgeknot schilddak belegd met platte friese pan; houten dakkapel met inzwenkend tentdak met zink belegd; gemetselde dakkapel met klauwstukken; fries met waterlijst, bewerkte consoles en siermetselwerk; achterzijde een aanbouw met plat. Gevelopbouw met gepleisterde plint, opgaand metselwerk met speklagen, waterlijst en fries met bewerkte consoles en siermetselwerk, geprofileerde goot. Portiek met dubbele paneeldeur met naald voorzien van smeedijzeren rooster. Het vooruitspringende gedeelte rechts van de ingang is voorzien van gepleisterde hoekreliefs die een pilaster suggereren. Vensters van diverse afmetingen met natuurstenen vensterbanken, sluit- en aanzetstenen en rood gemetselde hanekammen; een aantal hiervan met latei, aantal met onlastingsboog met in boogveld een metselmozaïek; gedeelte met T-vensters. In voor- en achtergevel drievoudig gekoppelde ramen waarvan de kleinere buitenste ramen met nis; onder deze ramen doorgetrokken pleisterwerk met in de vlakken siermetselwerk.

Waardering

Villa met hekwerk van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en vanwege de visuele gaafheid ten opzichte van de omgeving.