Tramweg 71, 9422 BM te Smilde

Inleiding

BOERDERIJ bestaande uit woonhuis en schuur gebouwd in 1905 in 'Oud- Hollandse' neo-renaissance. Typologische variant van het kop-romptype. Het door twee linden overschaduwde erf wordt aan voorzijde afgezet door een laag gietijzeren hekwerk met zuiltjes uit de bouwtijd.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit woonhuis en schuur. Het deels onderkelderde en in rode kalkzandsteen opgetrokken woonhuis is op rechthoekige grondslag gebaseerd en omvat een bouwlaag en een verdieping onder het hoogopgaande zadeldak belegd met cementpannen; gietijzeren goot op gemetselde klossen. Gevelopbouw met plint, geglazuurde afzaten en opgaand metselwerk; zuidgevel gepleisterd met schijnvoeg. De symmetrische trapgevel met natuurstenen afdekplaten en diagonaal geplaatste en uitkragende kolommen bevat typerende kruiskozijnen en een gekoppeld raam op de verdieping voorzien van luiken voor het onderlicht; natuurstenen negblokken, lateien en sluit- en aanzetstenen; in de gevel twee natuurstenen platen met respectievelijk de opschriften ANNO en 1905; meedijzeren sierankers. De topgevel aan de achterkant wordt afgesloten door een ezelsrug.

De wat materiaalgebruik betreft vergelijkbare en op rechthoekige grondslag gebaseerde aangebouwde schuur wordt gedekt door een afgewolfd schilddak belegd met rode hollandse pan. In voorgevel geplaatste inrijdeur met getoogd bovenlicht met verticale roedeverdeling afgedekt met rollaag. Noordgevel met getoogde 9-ruits gietijzeren stalramen.

Waardering

Boerderij met hekwerk van architectuurhistorisch belang vanwege het materiaalgebruik (rode kalkzandsteen), de voor de regio specifieke en zeldzame vormgeving alsook de gaafheid; van stedebouwkundig belang vanwege de kenmerkende en visueel bepalende uitstraling ten opzichte van de omliggende bebouwing.

Renaissance