Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
482947
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82854/151
Kadastrale aanduiding
Smilde C 3291
Rijksweg 178, 9423 PD te Hoogersmilde

Omschrijving

Inleiding

Nederlands hervormde KERK gebouwd in 1845 in sobere Waterstaatsstijl. Vermeldenswaardig is de oprijlaan met hoogopgaande linden.

Omschrijving

Bakstenen zaalkerk van vier traveeën met driezijdige koorafsluiting, gedekt door een zadeldak belegd met zwart geglazuurde hollandse pannen. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met centraal een dubbele (vernieuwde) houten deur met houten omlijsting; rondboog bovenlicht met houten roedeverdeling in straalvorm; rondvensters met decoratieve gietijzeren tracering; staafankers; windveren; de voorgevel afgesloten door opengewerkte spits met houten schacht, kroonlijst en inzwenkende met lei bedekte naald. Zijgevels en koorafsluiting met spaarvelden waarin spitsboogvensters respectievelijk deur met houten roedeverdeling met tracering; staafankers en gietijzeren goten.

Van het INTERIEUR is voornamelijk de oorspronkelijke hoofdindeling van belang met aan de oostkant een balkon en aan de westkant een hangende preekstoel.

Orgel oorspronkelijk gebouwd voor de Gereformeerde kerk te Marum door Mart Vermeulen in 1913. In 2012 in deze kerk geplaatst.

Waardering

Kerk van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege het sobere, evenwichtige ontwerp en de gaafheid; van stedenbouwkundig belang vanwege de visuele gaafheid en uitstraling naar de omliggende bebouwing.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1845
1845
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Waterstaatsstijl
stijlzuiver