Groningen A 3481
Groningen A 3489
Wingerdhoek 34, 9713 NS te Groningen
Wingerdhoek 36, 9713 NS te Groningen
Wingerdhoek 33, 9713 NS te Groningen
Wingerdhoek 35, 9713 NS te Groningen

Omschrijving

Inleiding WONINGBOUWCOMPLEX, bestaande uit 176 woningwetwoningen waarvan de kern wordt gevormd door een open plein van circa 45 x 60 m, de met populieren omzoomde Lindenhof, met aan weerszijden van de lange zijden 76 vier-onder-één-kap woningen, die in negentien gebouwen, de zogenaamde boerderijtjes, zijn ondergebracht. Rond deze kern ligt een schil van 96 woningen en vier winkels, die niet voor rijksbescherming in aanmerking komen. De woningen werden gebouwd in 1919-1920 in opdracht van de gemeente naar ontwerp van directeur Gemeentewerken Ir. J.A. Mulock Houwer in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant met een uitgesproken landelijk karakter. De architectonische vormgeving is ontleend aan de boerderij- of pachterswoningbouw. In 1979-1980 zijn de woningen gerenoveerd waarbij drie types ontstonden: A en B: twee oude woningen werden samengevoegd tot één nieuwe (twee onder één kap); type C waarbij binnen het oude type een volledig nieuwe plattegrond werd gemaakt met handhaving van het bestaande exterieur. De woningen zijn thans nog als zodanig in gebruik. Het geheel vrijstaande 'boerderijtje' aan de noordzijde van de Lindenhof is in gebruik als wijkcentrum. Omschrijving De negentien gebouwen met elk oorspronkelijke vier woningen onder één kap zijn vrijstaand gesitueerd aan weerszijden van de lange wanden van de Lindenhof en zijn gegroepeerd in groepen van drie en rondom voorzien van tuintjes. Elk gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond van 9 x 10 m en telt twee bouwlagen onder een wolfsdak met windveren, belegd met een oranje-rode Hollandse pan. Op de nok staat een schoorsteen met vier rookkanalen. De gevels zijn opgetrokken uit helderrode Groninger baksteen. De voorgevels aan de straatzijde bevatten voordeuren en een breed vierdelig raamkozijn met rollagen en een zes-ruitsroedeverdeling. In de topgevels hierboven zijn tweedelige raamkozijnen aangebracht met een vier-ruitsroedeverdeling. De zijdakschilden bevatten houten dakkapellen met een roedeverdeling. Voor de zijgevels staan vrijstaande bakstenen schuurtjes onder zadeldaken. Waardering WONINGBOUWCOMPLEX, bestaande uit 76 woningen die in negentien gebouwen, de zogenaamde boerderijtjes, zijn ondergebracht en vrijstaand in strak gelid zijn gegroepeerd aan weerszijden van een pleinvormige ruimte, de Lindenhof, naar ontwerp van directeur gemeentewerken Ir. J.A. Mulock Houwer in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant met sterke kenmerken van de boerderijbouw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege het unieke karakter van het complex en vanwege zijn betekenis als een van de eerste planmatig opgezette complexen woningwetwoningen voor de geschiedenis van de vroeg twintigste eeuwse volkswoningbouw en stedebouw in de stad Groningen.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. Garage(K)

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woningbouwcomplex