Groningen A 4599
Heesterpoort 1, 9713 KX te Groningen

Omschrijving

Inleiding SCHOOLGEBOUW met twee overdekte speelplaatsen en ommuring, vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Heesterpoort en de Zaagmuldersweg tegenover het Linneusplein, gebouwd in 1926-1928 als zes- en zevenklassige openbare lagere school met gymnastieklokaal in opdracht van de gemeente naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J. Bouma) in de stijl van de Amsterdamse School. Het gebouw vormt in stedebouwkundige zin een monumentale begrenzing en markering van de achterliggende Oosterparkwijk (Plan Oost). Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een L-vormige plattegrond en bestaat uit tweevleugels van elk twee bouwlagen onder steile schilddaken, belegd met een oranje-rode verbeterde Hollandse pan. Het hoekvolume met het gymnastieklokaal tussen de beide vleugels is sterk geaccentueerd met een hoger opgetrokken schilddak met een opgelegde zinken nok en een torenachtige, kubistisch vormgegeven schoorsteen met aan de bovenkant uitstekende, horizontale betonplaten. De pannen van dit dakdeel zijn aan twee zijden voortgezet tot in het vlak van de gevel. De verspringende geveldelen zijn opgetrokken uit paarsbruine mondsteen en gele baksteen in verschillende metselverbanden. Op de begane grond heeft de gevel aan de Zaagmuldersweg (westgevel) een lange reeks van diepliggende, smalle rechthoekige vensters onder een doorlopende betonlatei. In het steile dakdeel, waarvan de pannen zijn voortgezet tot in het vlak van de gevel, bevindt zich een langgerekte vensterstrook met bolgezette houten sponningen. De gevel van het hoekvolume is over twee bouwlagen opgemetseld en afgedekt met zink. Op de begane grond van dit geveldeel een breed rechtgesloten venster met een fijnmazige roedeverdeling, geflankeerd door halfronde gemetselde bloembakken van paarsbruine mondsteen. Op de verdieping hierboven bevinden zich drie rechtgesloten tuimelramen met roedeverdeling, waarvan de onderste vensters verdiept in het gevelvlak liggen. Onder het laag doorgetrokken pannendak van de noordgevel een soortgelijk breed vooruitspringende venster met fijnmazige roedeverdeling. Het hoge schilddak boven de vleugel aan de Heesterpoort (noordgevel) is tot boven de vensters van de begane grond doorgetrokken, met een door kolommen van groen geglazuurde baksteen geschraagd overstek. Het voorerf aan de Zaagmuldersweg wordt afgesloten door een lage bakstenen muur van ruwe klinkers met afgeronde hoeken. Waardering Schoolgebouw met ommuring, als waardevolle representant van de Amsterdamse School-architectuur in de stad Groningen van algemeen belang vanwege zijn grote architectuurhistorische waarde alsmede vanwege zijn kwaliteit van de bijzondere stedebouwkundige situering en vanwege de kwaliteit van het ontwerp, dat mag worden beschouwd als een van de hoogtepunten in het oeuvre van de Groninger architect S.J. Bouma.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Lagere school MRS-aanv.