Groningen A 9304
Petrus Campersingel 33, 9713 AD te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS, aan drie zijden vrijstaand gesitueerd met grote voortuin en oud geboomte en teruggelegd ten opzichte van de rooilijn aan de oostzijde van de Petrus Campersingel, gebouwd in circa 1885 als woonhuis bij een reeds lang niet meer bestaande, achtergelegen fabriek in een eclectische stijl. Het interieur is gemoderniseerd en van ondergeschikt belang. De aanbouw aan de achtergevel is van later datum en komt niet voor rijksbescherming in aanmerking. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een vierkante plattegrond uit rode baksteen, onderkelderd en telt één bouwlaag onder een schilddak, belegd met een zwarte, platte Friese pan. De gevels worden afgesloten door een houten kroonlijst, die een geprofileerde houten bakgoot draagt. De symmetrisch opgezette voorgevel is vijf traveeën breed en heeft lisenen op de hoeken. Het middenrisaliet bevat een aardige bewerkte, dubbele houten paneeldeur met glas in een ondiep portiek, omkaderd door stuc lijstwerk en aan de bovenzijde versierd met rankwerk. Boven de ingang bevindt zich een drie traveeën brede uitgebouwde kajuit met in het midden een balkon met vernieuwd ijzeren hekwerk. De vensters hebben afgeronde bovenhoeken en geprofileerd stuc lijstwerk en kuiven. De keldervensters hebben geprofileerd stuc lijstwerk. De zuidelijke zijgevel bevat vier soortgelijke vensters als in de voorgevel met geprofileerd stucwerk en kuiven waarvan twee nog de oorspronkelijke zes-ruits roedeverdeling bezitten. De indeling van de deels grijs gestucte achtergevel is oorspronkelijk en bevat een venster en een dubbele paneeldeur. Waardering HERENHUIS, gebouwd in een eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw door zijn bijzondere ligging een waardevol architectonisch element in de omgeving van de Petrus Campersingel in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.