Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
483654
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Oosterkerk
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
13 april 1995
Kadaster deel/nr: 
5644/1
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Groningen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Groningen
X-Y coördinaat: 
234148 - 582866

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

KERK, stedebouwkundig fraai gesitueerd op de hoek van de S.S. Rosensteinlaan en de Thomassen à Thuessinklaan aan de hoofdtoegang van de in de jaren twintig en dertig gerealiseerde Oosterparkwijk, gebouwd in 1927-1929 als gereformeerde kerk met aangebouwde pastorie en kosterwoning in opdracht van de kerkeraad naar ontwerp van de Groninger architecten Kuiler en Drewes in een door de architectuur van de Amsterdamse School geïnspireerde bouwstijl. De aanbouw met vergaderlokaal uit 1958 aan de zijde van de Thomassen à Thuessinklaan valt buiten de bescherming. Het orgel uit 1939, gemaakt door de Fa. Valckx en Van Kouteren, heeft geen monumentale waarde. In 1990 zijn de waardevolle glas-in-loodramen gerestaureerd. Het gebouw is thans nog als kerk in gebruik.

Omschrijving

Het uit geelgrijze baksteen op een veelhoekige plattegrond opgetrokken kerkgebouw bestaat uit een samenstel van een drietal kappen met steile zadeldaken, belegd met zwart geglazuurde Hollandse pannen. Op het snijpunt van de drie kappen staat een spitse, torenachtige dakruiter, bekleed met leien en ter hoogte van de insnoeringen gemarkeerd met zinken elementen. Aan de straatzijde heeft het gebouw twee zelfstandige puntgevels die in de rooilijn zijn geplaatst. Hiertussen bevindt zich de overhoeks geplaatste voorgevel met de hoofdingang. Tussen voor- en zijgevels staan massieve, afgestompte torens met smalle galmgaten en bolvormige, met zink afgedekte bekroningen. Alle gevels hebben grote, paraboolvormige ramen die door twee muurdammen in drieën zijn gedeeld. De ramen zijn ingevuld met kleurig glas-in-lood uit de bouwtijd en hebben onderdorpels van geglazuurde lekdorpelsteen. De hoofdingang bestaat uit een dubbele blankhouten deur in een portiek, geflankeerd door halfronde borstweringen die reiken tot halverwege de hoogte van de gevel. Tussen de borstweringen boven de ingang een terugliggend balkon met gebogen bakstenen borstwering en houten vlaggestok. Aan weerszijden in de borstweringen reeksen kleine vierkante glas-in-loodramen. Inwendig heeft de ruimte een centraal karakter, overdekt door een in het zicht gelaten houten bekapping. De lampen met een vormgeving in de stijl van de Amsterdamse School dateren uit de bouwtijd.

Waardering

Kerk met aangebouwde pastorie en kosterswoning, opmerkelijk gesitueerd en vormgegeven in een bouwstijl, die geïnspireerd is door de architectuur van de Amsterdamse school naar ontwerp van de Groninger architecten Kuiler & Drewes, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt, vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur, vanwege de plaats die het gebouw inneemt in het werk van de architecten en vanwege zijn opmerkelijke stedebouwkundige situering.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaE. Thomassen à Thuessinklaan19713 JPOosterparkwijkGroningen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GroningenA4081

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolstijlzuiver

MRS-aanv.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19271929exactvervaardiging

MRS-aanv.

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Kuiler, J. ; Stad Groningenarchitect / bouwkundige / constructeur

MRS-aanv.

Drewes, L. ; Stad Groningenarchitect / bouwkundige / constructeur

MRS-aanv.