Groningen B 10365
Parklaan 1, 9724 AL te Groningen
Parklaan 1 A, 9724 AL te Groningen
Parklaan 1 B, 9724 AL te Groningen

Omschrijving

Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark en gebouwd in 1881 blijkens een stichtingssteen naast de ingang in opdracht van M. v. S. in een rijk gedecoreerde, laat negentiende-eeuwse eclectische bouwstijl. Het terrein wordt gedeeltelijk omsloten door een laat negentiende-eeuws ijzeren hekwerk. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor en daartoe inwendig aangepast. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een vierkante plattegrond uit roodbruine baksteen en bestaat uit een verdiept souterrain en twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, dat belegd is met zinken losanges. Het souterrain met rechtgesloten vensters is bekleed met hardsteen. De noord- en westgevel risaleren over twee traveeën. De hoeken van de westgevel en het risaliet zijn voorzien van gestucte hoekblokken. In het ingangsrisaliet bevindt zich een moderne glazen toegangsdeur met hardstenen stoep in portiek met stuc pilasters aan weerszijden onder een rondboog en een balkon op bewerkte consoles. De vensters op de bel-etage zijn gesloten met rondbogen in stuc onder een architraaf op consoles. De hardstenen vensterbanken rusten op hardstenen consoles en hebben een facet-vormige borstwering van natuursteen. De verdiepingsvensters zijn rechtgesloten en omlijst met geprofileerd stucwerk met architraven, tympanen en akroteria. De hardstenen vensterbanken rusten op consoles. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde kroonlijst waarop stuc siervelden met rankwerk tussen de consoles, die een omlopende, geprofileerde bakgoot dragen. Tegen het schilddak zijn enkele en dubbele kajuiten uitgebouwd met houten pilasters, die bekroond worden door driehoekige tympanen. De noordgevel bevat een aardige serre van hout en glas, waarvan het houtwerk is versierd met ajour lijstwerk. Waardering VILLA, opgetrokken in een typisch laat negentiende-eeuwse eclectische bouwstijl met uitvoerige, op ambachtelijke wijze uitgevoerde decoraties, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van de karakteristieke villabouw, gerealiseerd op de aan het einde van de negentiende eeuw geslechte zuidelijke vestingwerken van de stad Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.