Groningen B 5070
Parklaan 15, 9724 AN te Groningen
Parklaan 15 A, 9724 AN te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Parklaan die de westelijke begrenzing vormt van het Zuiderpark, gebouwd in circa 1890 in een gave eclectische bouwstijl met neo-maniëristische stijlkenmerken. In 1911 is aan de zuidwestelijke hoek van de achtergevel onder een schuine hoek en in verbinding met het voorhuis een karakteristieke aanbouw geplaatst. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen boven een souterrain en een zolderverdieping onder een afgeknot schilddak, bekleed met dakleer. De rijk geprofileerde, onderbroken kroonlijst heeft spiegels en een tandlijst. Het linker voordakschild bevat een rijk bewerkte, zinken oeil de boeuf dakvenster. Het souterrain heeft twee rechthoekige vensters. De voorgevel is drie traveeën breed en bevat twee rijk bewerkte toegangsdeuren met een hoge hardstenen trap aan de oostzijde in een diep portiek onder gepaarde rondbogen die met glas zijn dichtgezet en steunen op een gesneden kalf op consoles. Boven het portiek bevindt zich een balkon op twee gebeeldhouwde consoles met in stuc leeuwekoppen en florale motieven en een open balustrade. De gevel is geheel voorzien van imitatie-rustica en wordt geleed door pilasters op de hoeken. De rondboogvensters hebben zware stuc sluitstenen en doorlopende onderdorpelbanden. De vensters op de verdieping hebben segmentvormige tympanen. De twee westelijke traveeën zijn vanuit het gevelvlak opgemetseld tot een geveltop met dubbel dakvenster op consoles, dat wordt bekroond door een segmentvormig tympaan. De achtergevel is grijs gestuct en heeft schijnvoegen en een vijfzijdig houten balkon over twee bouwlagen. Aan de zuidwestelijke hoek van de achtergevel bevindt zich een aardige aanbouw uit 1911 van twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak. De tuingevel is grijs gestuct en heeft op de begane grond drie gietijzeren rozetvensters. Inwendig is de oorspronkelijke structuur, indeling en aankleding goed bewaard gebleven. Van belang onder meer de geornamenteerde stuc plafonds, houten paneeldeuren en zwartmarmeren schouwen op de bel étage. Waardering HERENHUIS, opgetrokken in een gave eclectische bouwstijl met neo-maniëristische kenmerken, typisch voor de architectuur uit het einde van de negentiende-eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk architectonisch element in de waardevolle, grotendeels eind negentiende-eeuwse aaneengesloten bebouwing aan de westzijde van de Parklaan, die tevens de westelijke begrenzing vormt van het Zuiderpark in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.