Groningen B 6082
Parklaan 16, 9724 AN te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS met houten gangpoortje, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Parklaan, die de westelijke begrenzing vormt van het Zuiderpark, gebouwd in 1870 in opdracht van B. Siebolts in een classicistische bouwstijl. De aangebouwde bijkeuken aan de achtergevel dateert van 1888. In 1896 is het gebouw verhoogd met een extra verdieping, die zorgvuldig is aangepast aan de bestaande begane grondverdieping. In 1940 is de achtergevel vernieuwd met een erker en balkon. Ondanks deze wijzigingen heeft het gebouw zijn monumentale karakter behouden. Het gebouw is thans nog steeds in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm vierkante plattegrond en telt twee bouwlagen onder een dwarsgeplaatst zadeldak, belegd met een zwart geglazuurde Hollandse pan. Op de nok staan twee gestucte schoorstenen. De vijf traveeën brede voorgevel is geheel gestuct en voorzien van schijnvoegen. De begane grond wordt afgesloten door een even omlopende, geprofileerde lijst. In het midden bevindt zich een dubbele voordeur met kussenpanelen, smeedijzeren traliewerk en een bovenlicht met een straalsgewijze roedeverdeling. Boven de voordeur bevindt zich een balkon op bewerkte consoles en voorzien van een open balustrade. De T-vensters hebben licht getoogde bovendorpels. Vanuit het gevelvlak is een gestucte kajuit met gesneden houten ajourlijst en hangstijltje opgemetseld. Aan de achterzijde bevindt zich een aardige, witgepleisterde bijkeuken uit 1888 van één bouwlaag met afgeronde hoek, plat dak en karakteristieke, ajour bewerkte houten gootlijst. Inwendig onder meer van belang de geornamenteerde stuc plafonds in de voorkamers en het houten trappenhuis met bewerkte houten balusters. Waardering HERENHUIS met houten gangpoortje, opgetrokken in een eind negentiende-eeuwse sobere classicistische stijl, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk architectonisch element in de waardevolle, grotendeels eind negentiende-eeuwse aaneengesloten bebouwing aan de westzijde van de Parklaan, die tevens de westelijke begrenzing vormt van het Zuiderpark in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Siebolts, B. ; Stad Groningen