Groningen B 10361
Zuiderpark 3, 9724 AD te Groningen

Omschrijving

Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1881 in opdracht van J. Alken naar ontwerp van de Groninger architecten K. & H. Hoekzema in een eclectische bouwstijl. De tuin wordt omzoomd door een eenvoudig ijzeren hekwerk. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor. De garage naast de zuidgevel komt niet voor rijksbescherming in aanmerking. Omschrijving Het op een vierkante plattegrond opgetrokken gebouw is symmetrisch van opzet en heeft een met hardsteen bekleed souterrain en twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, gedekt met leien. De gevels worden afgesloten door een kroonlijst met tandlijst, die een geprofileerde bakgoot dragen. De vijf traveeën brede voorgevel is geheel gestuct en voorzien van schijnvoegen. De hoeken bevatten stuc pilasters met imitatie-rustica blokken; op de verdieping pilasters met spiegels, die met rank- en loofwerk zijn versierd. In de iets risalerende ingangstravee bevindt zich een bewerkte, houten paneeldeur met stoep en bovenlicht in een rondboog, die wordt omlijst door stuc pilasters. Hierboven is een balkon geplaatst op twee bewerkte consoles met open balustrade en openslaande balkondeuren onder een rondboog en een gestucte kajuit met wangen. Alle vensters zijn rechtgesloten en hebben geprofileerd stuc lijstwerk en sluitstenen. In de noordelijke zijgevel is een blindnis opgenomen; het middenrisaliet van de zuidelijke zijgevel bevat op de verdieping twee gepaarde rondboogvensters met stuc sluitstenen. Waardering VILLA, gebouwd in een laat negentiende-eeuwse eclectische bouwstijl naar ontwerp van de Groninger architecten K. & H. Hoekzema, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van de karakteristieke villabouw, gerealiseerd op de aan het einde van de negentiende eeuw geslechte zuidelijke vestingwerken van de stad Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.

Hoekzema, K. ; Stad Groningen