Groningen B 4533
Zuiderpark 2, 9724 AD te Groningen

Omschrijving

Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1881 in opdracht van R.P. Cleveringa naar ontwerp van architect H. Beusekom in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het terrein wordt deels omzoomd door een eenvoudig ijzeren hekwerk. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. De dakkapellen met lessenaarsdaken zijn van later datum. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een vierkante plattegrond en bestaat uit een souterrain en één bouwlaag onder een afgeknot schilddak, dat gedekt is met leien. Het souterrain is aan de zuid-oostzijde uitgebouwd tot een terras. De symmetrisch ingedeelde voorgevel is vijf traveeën breed en de zijgevels zijn drie traveeën breed. Alle gevels zijn witgepleisterd. De rechtgesloten vensters hebben een T-roedeverdeling en bevatten stuc lijstwerk en geprofileerde architraven. Voor het midden van de risalerende middentravee in de zuidgevel staat een portico met hardstenen stoep en twee paar gecanneleerde, gietijzeren zuilen met composietkapitelen; de kroonlijst is versierd met stuc rank- en loofwerk. Aan de binnenzijde van de portico zijn, aan weerszijden van de voordeur, in stuc een zestal pilasters met kapitelen aangebracht. De middentravee is opgebouwd tot een forse kajuit met openslaande deuren naar het balkon op de portico. De kajuit is eveneens voorzien van een zestal pilasters in stuc. Boven de middentravee van de oostgevel tegen de kap bevindt zich een zinken dakkapel met rondvenster en gebogen tympaan. Inwendig is de oorspronkelijke structuur, indeling en aankleding goed bewaardgebleven. Van belang onder meer de hal met eikenhouten trap en stuc decoraties en diverse, geornamenteerde stuc plafonds in de woonvertrekken. Waardering VILLA, opgetrokken in een typisch laat negentiende-eeuwse, eclectische bouwstijl naar ontwerp van architect H. Beusekom, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van de karakteristieke villabouw, gerealiseerd op de aan het einde van de negentiende eeuw geslechte zuidelijke vestingwerken van de stad Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.

Beusekom, H. ; Stad Groningen