Groningen B 8034
Groningen B 8033
Zuiderpark 5, 9724 AD te Groningen

Omschrijving

Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark, gebouwd in 1880 naar ontwerp van architect A.R. Kramer in een eclectische bouwstijl. In 1925 is de voorgevel van de rechter villa (nr. 5) vernieuwd middels het aanbrengen van een erker in de voorgevel. In 1952 zijn in de voorgevel van de linker villa (nr. 4) twee nieuwe ramen geplaatst. In 1967 zijn de twee villa's samengevoegd tot één gebruikseenheid ten behoeve van een kantoor. De ingang van nr. 4 werd daartoe veranderd in een raam. Het interieur is geheel gemoderniseerd en niet van rijkswege beschermenswaardig. Ondanks deze moderniseringen heeft het gebouw zijn zeer monumentale karakter behouden. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, gedekt met leien. Het basement is gestuct en voorzien van schijnvoegen en afgesloten met een doorlopende, geprofileerde cordonlijst waarop de rechtgesloten vensters met lijstwerk van de begane grond zijn geplaatst. De gevels zijn opgetrokken uit wit gesausde baksteen en voorzien van stuc speklagen. De kopse west- en zuidgevel zijn rijker gedecoreerd met gecanneleerde pilasters in stuc aan weerszijden van de vensters. De brede kroonlijst is versierd met rozetten, spiegels en gepaarde consoles die een geprofileerde bakgoot dragen. Tegen de schildkap zijn gestucte kajuiten uitgebouwd met voluutvormige wangen, Corinthische pilasters, architraaf en bekroond met driehoekige, met een piron doorbroken tympanen. Op de eerste verdieping (zuidwest) bevindt zich een balkon met een open balustrade. De noordgevel bevat een uitgebouwde serre, versierd met ajourwerk. Waardering DUBBELE VILLA, met een fraaie eclectische architectuur, typisch voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, naar ontwerp van architect A.R. Kramer, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van de karakteristieke villabouw, gerealiseerd op de aan het einde van de negentiende eeuw geslechte zuidelijke vestingwerken van de stad Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.

Kramer, A.R. ; Stad Groningen