Groningen B 10861
Zuiderpark 18, 9724 AG te Groningen
Zuiderpark 18 n, 9724 AG te Groningen
Zuiderpark 18 u, 9724 AG te Groningen
Zuiderpark 18 t, 9724 AG te Groningen
Zuiderpark 18 A, 9724 AG te Groningen

Omschrijving

Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in het Zuiderpark op de noordoosthoek tegenover het Verbindingskanaal, gebouwd in 1896 als apotheek met beneden- en bovenwoning in opdracht van J.A.J. Tonella naar ontwerp van de Groninger architect A.Th.van Elmpt in een rond de eeuwwisseling gangbare stijl met elementen van de Art Nouveau-stijl en de Chalet-stijl. De rode pannen zijn in 1973 vervangen door bruinrode singels. Het gebouw is thans nog steeds in gebruik als apotheek met woningen. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een schilddak, bekleed met bruinrode singels. De iets risalerende hoeken hebben topgevels en kappen met wolfseinden in overstek met bewerkte houten schoren en hangstijlen. Boven een trasraam van rode baksteen zijn de gepleisterde gevels verlevendigd door muurdammen en dorpelbanden in witte verblendsteen. Het oostelijk hoekrisaliet bevat op de eerste verdieping een rechthoekige erker op een bewerkte, natuurstenen voet, gedekt door een lessenaarsdak op bewerkte houten schoren. Alle regelmatig over de gevelvlakken verdeelde vensters zijn rechtgesloten (T-vensters) met bovenlichten met een 18-ruits roedeverdeling en hebben segmentboogvormige en halfronde ontlastingsbogen met rollagen. De muurdammen en rondboogopeningen rusten op natuurstenen consoles. In het topgevel van het westelijk hoekrisaliet bevindt zich een rondvenster. Aan de zuidzijde is een aardige vijfzijdige houten serre aangebouwd. Waardering VILLA, opgetrokken in een laat negentiende-eeuwse bouwstijl waarin elementen van de Art Nouveau-stijl en de Chalet-stijl zijn verwerkt, naar ontwerp van de Groninger architect A.Th.van Elmpt, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van de karakteristieke villabouw, gerealiseerd op de aan het einde van de negentiende eeuw geslechte zuidelijke vestingwerken van de stad Groningen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.