Groningen B 4531
Zuiderpark 20, 9724 AH te Groningen
Zuiderpark 20 A, 9724 AH te Groningen

Omschrijving

Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van het Zuiderpark tegenover het Verbindingskanaal, gebouwd in 1880-1882 in opdracht van W.W. Dinckgreve (koopman te Rangoon) met koetshuis, paardestal en knechtenwoning naar ontwerp van de Groninger architecten K. & H. Hoekzema in een gave en buitengewoon decoratieve neo-classicistische bouwstijl. Het ijzerwerk voor de warande is geleverd door de Fa. Enthoven uit Den Haag. Aan de oostgevel bevindt zich een zeshoekige aanbouw met een plat dak uit 1936 naar ontwerp van architect A.R. Wittop Koning, die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Sinds 1971 is het gebouw in gebruik als kantoor. Tevens zijn in 1971 een nieuwe buitentrap voor de hoofdingang en nieuwe erfafscheidingen aangebracht, die buiten de bescherming vallen. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een hoofdgebouw met twee zijvleugels. Het hoofdgebouw bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met nieuwe pannen, en is vijf traveeën breed. De zijvleugels tellen één bouwlaag onder een afgeknot schilddak en zijn elk één travee breed. Het basement is bekleed met hardstenen platen. De bruin gesausde bakstenen gevels hebben op de hoeken pilasters: die van de bel étage in imitatie-rustica met bossering, die van de verdieping met spiegels en facetten. In het middenrisaliet van de voorgevel bevindt zich de hoofdingang met dubbele houten paneeldeuren en ijzeren roosters in een diep portiek met rondboog, twee rondboognissen aan weerszijden in het portiek en stuc lijstwerk en een vernieuwde trap. Hierboven bevindt zich een balkon op rijk bewerkte consoles met gietijzeren hekwerk tussen houten balusters. De segmentboogvormig gesloten schuifvensters hebben op de borstwering facetten, diamantkoppen en verdiepte spiegels en zijn gevat in stuc lijstwerk met rechte en gebogen architraven met eierlijsten. De verdiepingsvensters hebben rijk versierde kuiven. De dubbele balkondeur heeft een rondboogstelling van Corinthische pilasters, architraaf en rozetten. Hierboven is een gestucte kajuit uitgebouwd, die voorzien is van schijnvoegen, rondboogvenster en driehoekig fronton. De westgevel van de westelijke zijvleugel (voormalig koetshuis) is drie traveeën breed en heeft een risalerende ingangstravee met Toscaanse pilasters en een paneeldeur waarboven een van schijnvoegen voorziene, gestucte kajuit is aangebracht. Op de gebogen architraven van vensters en deur bevinden zich leeuwekoppen in stuc. Tegen de kap van de westgevel van het hoofdgebouw een risaliet met rondvenster en een cylindervormige dakkapel met roosvenster. Een soortgelijke dakkapel bevindt zich tegen de kap van de oostgevel boven het risaliet. De zuidelijke achtergevel bevat over de volle breedte een aardige veranda met balkon en gietijzeren kolommen. Het middenrisaliet van de achtergevel is gestuct en van schijnvoegen voorzien en heeft een rechtgesloten kajuit met rondboogvenster, lijstwerk en kuiven. De veranda heeft op de verdieping een gietijzeren hekwerk en houten ajour-overhangen. Inwendig nog van belang het trappenhuis en de monumentale gang met marmeren vloer, wanden met geprofileerd stuc lijstwerk in de vorm van rondbogen en een rijk geornamenteerd stuc plafond. Waardering VILLA, opgetrokken in neo-classicistische stijl met een buitengewoon gaaf decoratieschema naar ontwerp van de Groninger architecten K. & H. Hoekzema, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van de karakteristieke villabouw, gerealiseerd op de aan het einde van de negentiende eeuw geslechte zuidelijke vestingwerken van de stad Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.

Hoekzema, K. ; Stad Groningen