Groningen D 3721
Groningen D 3722
Nassaulaan 4, 9717 CJ te Groningen
Nassaulaan 4 b, 9717 CJ te Groningen

Omschrijving

Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de Nassaulaan en gebouwd in 1928 in opdracht van W. van de Elst en G. Koets naar ontwerp van architect E. Reitsma in de bouwstijl van de Amsterdamse School, deel uitmakend van een reeks waardevolle villa's aan de westzijde van het Noorderplantsoen. De voortuin wordt van de straat gescheiden door een hekwerk van gemetselde penanten met stalen buizen. Het bouwwerk is nog steeds in gebruik als dubbel woonhuis. De recente uitbouw aan de achtergevel van de oostelijke helft valt buiten debescherming. Omschrijving Het vrijstaande gebouw is opgetrokken vanuit een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een steile, afgeknotte kap. De gevels zijn opgetrokken uit rode handvormsteen boven een borstwering van bruine mondsteen. De noordgevel aan de straatzijde is asymmetrisch opgebouwd. De westelijke bouwhelft heeft op de noordwesthoek op de begane grond een rechthoekige erker met een brede vensterstrook met ijzeren roedeverdeling. Aan deze zijde loopt de uitzonderlijk steile afgeknotte kap door tot aan de erker. De oostelijke bouwhelft heeft op de noordoosthoek een recht afgesloten driezijdige erker over twee bouwlagen met een verfijnde ijzeren roedeverdeling. Aan deze zijde bevindt zich een terras omgeven door een gemetseld muurwerk in dezelfde steen als de borstwering. Het muurwerk van de westgevel is trapsgewijs opgetrokken tot en met de tweede bouwlaag; het muurwerk van de oostgevel is rechtgesloten. Beide zijgevels hebben naast de toegangsdeur een hoog trappenhuisvenster met uitzonderlijk glas-in-lood, vervaardigd door N.E.G. De westelijke helft heeft een abstract patroon met wisselende kleuren en vormen; de oostelijke helft heeft gebrandschilderde ramen met een voorstelling van een zaaiende boer. De achtergevel is eveneens asymmetrisch en wordt verlevendigd door afwijkend geplaatste schoorstenen en een vooruitspringend oostelijk bouwdeel. De kap is belegd met een oranje Hollandse pan en wordt op wisselende plaatsen doorbroken door langgerekte, houten erkers met vensters met de oorspronkelijke, verfijnde roedeverdeling. De noordoosthoek van de kap springt in boven de driezijdige erker en versterkt de asymmetrische opbouw. Op de noordkant van de kap een forse schoorsteen, opgemetseld in ruwe mondsteen, die de scheiding van beide helften markeert. De inwendige structuur is nog grotendeels intact. In beide delen zijn de wanden van de hal in wit en rood schoon metselwerk; de westelijke helft heeft in woon- en eetkamer oorspronkelijke schouwen met vloeren in zwarte en blauwe tegeltjes. De erfafscheiding aan de straatzijde is origineel en bestaat uit bakstenenpenanten en stalen buizen, maar mist de oorspronkelijke draaihekjes. Waardering Dubbele villa, in 1928 gebouwd naar ontwerp van architect E. Reitsma in de stijl van de Amsterdamse School, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsmede vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien is het gebouw van betekenis als uitzonderlijke representant van de bouwstijl van de Amsterdamse School in de stad Groningen. Met de naastgelegen dubbele villa Nassaulaan 6 vormt de villa het hoogtepunt in het oeuvre van architect E. Reitsma.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.

Reitsma, E. ; Stad Groningen